Pratik Hazırlayabileceğiniz 4 Köfte Tarifi

Köfte ile yapılan yemekler. Kısa sürede hangi köfte yemeklerini yapabilirim?  Köfte pişirmenin püf noktaları nelerdir?

Köfte, yapılışı kolay görünen ama içerisindeki mamüllerin birinde bile yapacağınız ufak yanlışlıklarla mahvolabilecek bir yemektir. O yüzden gerek malzemelerinin hazırlanış aşamasında gerekse de pişirilirken dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılar vardır. Ayrıca farklı farklı köfte tarifleri vereceğimiz için her birisindeki farklara ve püf noktalarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

 Tariflere geçmeden önce köfte harcının hazırlanma aşamasında söylememiz gereken ve sizinde uygulamadan kaçmamanız gereken konular var. Bunlardan ilki bayat ekmek kullanımıdır. Bayat ekmek köftedeki yumuşaklığı sağlamanın ilk yoludur. Ufalanmış bayat ekmekleri köfteye katmadan önce kesinlikle ekmeğin, kabuğunu ve sert bölgelerini çıkarın. İkinci olarakta köfteleri elle yoğurmaktan kaçınmayın. Aksi takdirde yoğurmak için kullandığınız metallerdeki metal tadı köfteye geçecektir. Üçüncü olarakta kıymayı kesinlikle ikinci kez çektirin ki etler iyice kıyılmış olsun. Ayrıca köfteyi pişirme aşamasında mümkün olduğunca metal çatal kaşık yerine tahta olanları kullanmaya çalışın.

1-    İzmir Köfte

 Bir kilo kıymanın içerisine, bir çeyrekten biraz fazla ufalanmış ekmek ekleyin. Karabiber, kimyon ve tuzunu ekledikten sonra bir yumurta bir büyük soğanı ve bir miktar maydonozu bulamaca karıştırın. Diğer malzemeleri olan bir kiloya yakın patatesi, iki domatesi ve birkaç tane yeşil biberi doğrayın.

 Köfte malzemelerini iyice kıyıp, rendeledikten sonra bir kap içerisinde yoğurun.  Köfte harcından küçük bir yumurta büyüklüğünde parçalar kopardıktan sonra oval şekil vererek, iyice pişmesi için inceltin. Patesleri ayrı bir şekilde kızarttıktan sonra köfteleride aşırıya kaçmadan kızartın. Bu kızartılan yağda daha sonra biberleri kızartın ki etin lezzeti biberlere geçsin. En son kabukları soyulmuş ve rendelenmiş domatesinizi yine köftenin yağıyla birlikte kızartıp sos kıvamına getirin. Patatesleri tepsiye dizdikten sonra üzerine köfteleri ekleyin ve biberleri de koyduktan sonra sosu dökün. 200 derecelik fırında yarım saat pişirin.

2-    İnegöl Köfte

 Dananın döş kısmından çektirdiğiniz yarım kilo kıymaya iki kaşık ufalanmış ekmek içini ekleyin. Yarım tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Bir çay bardağı suyu birer tatlı kaşığı tuz ve limon suyuyla ekleyin. En son karabiber ve kekiğini ekleyin.

Soğanı rendenin ince kısmında rendeledikten sonra harca ekleyin ve iyice yoğurun. Şekil verdikten sonra az yağlı tavada, ızgarada veya fırında kızartın. Izgara da edilmiş soğan, biber ve domates eşliğinde servis edin.

3-    Fırında Kaşarlı Kozalak Köfte

 Yukarıda inegöl köftenin hazırlanması aşamasında verdiğimiz malzeme tariflari burda da aynen geçerlidir. Zaten kaşarlı kozalak köfteyi diğer köftelerden ayıran iç kısmıdır. Kozalak köftenin iç kısmını hazırlamak için ilk olarak birer havuç ve patatesi doğrayın. Rendelediğiniz bir tabak kaşar peynirin içerisine tuz ve isteğinize göre maydonoz ekleyin. Doğradığınız patates ve havucu haşlayın. Bir kasede kabukları soyulmuş haşlanan sebzelerinizi, kaşar peyniri ve ince incedoğranmış maydonozu karıştırın. Sonrasında hazırlamış olduğunuz köfte harcını orta boy yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Bu  köfte parçalarını hamur açar gibi açtıktan sonra bir tarafina hazırladığınız iç karışımından bir parça ekleyin ve poğaça kapar gibi kapayın.

 Pişirme aşamasına geldiğimizde ise yağlanmış tepsiye dizdiğimiz köfteleri 180 derecede pişirelim. Pişirme aşamasını geçtikten sonra geriye sosunu hazırlamak kalıyor. Bir miktar salçayı tereyağında kavuralım. Henüz sıcak olan köftelerimizin üzerine dökelim ve soğumadan servis edelim.

4-    Tepsi Kebabı

 Sini kebabı olarakda bilinen tepsi kebabı Hatay’a has yöresel lezzetlerden sadece birisidir. Bu tarifimizi yanında pilavla servis etmenizi tavsiye ederiz. Küçük tepside hazırlayacak olursanız yarım kilo kıyma yeterli olacaktır. 1 adet soğan, 1 adet yumurta, bir avuç ufalanmış ekmek, karabiber, kimyon, tuz ve biraz maydonoz diğer malzemelerimizdir. Köfte harcını yaptıktan sonra çok az tereyağı yedirilmiş tepsiye yerleştirin. Her tarafının eşit bir şekilde tepsiye yayılmış olmasına dikkat edin. En sonunda da üzerine yuvarlak dilimlenmiş domatesleri ve doğranmış sivri biberleri dizin. 240 derecede 50 dakika pişirip soğumadan servis edin.

Etiketler: