Pastırma İle Yapabileceğiniz 6 Lezzetli Tarif

Pastırma nasıl pişirilir? Pastırma ile hangi yemekleri yapabilirim? Pastırma ile yapılacak yemekler. Pastırmalı kuru fasulye Pastırmalı Paçanga Böreği Pastırmalı yumurta. 

 Türk mutfağının en özgün ve vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan pastırma büyükbaş hayvanların pastırma yapılmaya uygun yerlerinden alınan ve özel işlemlere tabî tutulan bir kuru et çeşididir. Bu etin, kurutulma işleminden sonra etrafı bir başka yöresel tat olan çemenle kaplanmaktadır. Bu da hem etin tadına hemde etin kullanıldığı yemeklerin tadına lezzet katmaktadır.

 Pastırma ile yapılan tariflerin büyük bir kısmını hamur işleri oluşturmaktadır. Pastırmanın kurumuş et özelliği, ekstra bir pişirmeye tabî tutulmasına gerek bırakmamaktadır. Böylece et hamurun pişmesiyle eşit bir sürede hazır hale gelecektir.

 Hamur işlerinden sonra ise pastırma, en çok sulu yemeklerde kullanılmaktadır. Bunların başında bakliyat türleri olan nohut ve kuru fasulye gelmektedir. Şimdi gelin bu lezzetli tariflere birlikte bakalım.

1-    Pastırmalı Kuru Fasulye

 Pastırmalı kuru fasulyeyi hem güveçte hemde normal tencerede yapabilirsiniz. Her ikisinde de ilk olarak kuru fasulyeyi haşlayın ve sonrasında soğanları yemeklik boyutta doğrayın. Yarım çay bardağı sıvı yağı pişirme kabınızda kızdırın. Eğer güveçte yapıyrsanız sıvı yağı kızdırma işlemine gerek yoktur. Üzerine bir kaşık domates salçası (isteğe göre biber salçası) ve 3 adet doğranmış küçük biberi ekleyin, sonrasında da haşlanan fasulyeleri ekleyin.

 Suyunu ilave edin ve kısık ateşte sebzeler suyunu çekene kadar pişirin. Biraz pişirdikten sonra 1 tatlı kaşığı tereyağı eritin. Küçük küçük doğradığınız pastırmaları ilave edin. Tuzunu ekleyip iyice pişirin ve üzerine karabiberi ile isteğe göre naneyi ekleyip servis edin.

 Pastırmalı nohut yapmak istediğinizde ise fasulyenin tutulduğu aynı işlemleri nohuta uygulamanız yeterlidir.

2-    Pastırmalı Paçanga Böreği

 Pastırma ile yapılan hamur işlerinin başında meşhur paçanga böreği gelmektedir. Peki nedir bu böreği bu kadar meşhur yapan, tarifi nedir?

 İlk olarak yapılması gereken paçanga böreğine kedine has şeklinin verilmesidir. Bu şeklin verilmesi içinde yapılması gereken yufkaları dört üçgen elde edecek şekilde kesmektir. Sonrasında pastırmalar ince ince dilimlenerek 2-3 dakika kavrulur. Bu kavrulan pastırmayı yufkanın geniş kenarına koyarak üzerine bir miktar domates ve biber ekleyin, isterseniz kaşar peynir gibi eriyip kıvam katan peynirlerden de bir miktar kekikle birlikte ekleyebilirsiniz. Bunların üzerine çoğunluğu maydanoz olmak üzere kıyılmış, dereotu ve maydanoz serpiştirip böreği sarın. Böreği sardıktan sonra kızgın yağda iyice kızartıp soğumadan servis yapın.

3-    Pastırmalı Yumurta

 Türk mutfağının ve kahvaltılarının vazgeçilmezidir pastırmalı yumurta. İlk olarak pastırmaları çok küçük olmayacak şekilde doğrayın. Sonrasında yumurtaları bır kap içine kırın ve az bir miktar süt ile tuz ve karabiberi ekleyin. Sonrasında ister tereyağıyla ister ister sıvı yağ ile pastırmaları 5 dakika kavurun. Kavurma işleminden sonra yumurtayı tavaya döküp kısık ateşte omlet kıvamında pişirin.

4-    Pastırmalı Sebzeli Tavuk

 Bütün tavuğumuzu çok iri olmayacak parçalara ayırdıktan sonra tencere içerisine bir miktar yağ ile koyun ve pembeleşene kadar sote edin. Daha sonra buna ayrı bir kapta yağ ile kavurduğunuz unu ekleyin. Tavuklar sularını salana kadar normal ateşte pişirin. Ayrı bir tencerede yemeğe katacağınız mantar, havuç, soğan gibi sebzeleri ince uzun dilimlenmiş pastırma ile sote edin. Buna baharatlarınızı ilave din. Bir miktar pişirdikten sonra bu sebzeleri tavuk tenceresine ilave edin içerisine 80 ml su ilave ettikten sonra kaynatın. Suyu tam çekilmeden fırın tepsisine boşaltıp 40 dakikaya yakın yüksek olmayacak bir derecede pişirin.

5-    Pastırmalı Pide

 Pide yaparken içerisine pastırma ile başka malzemeler ekleyebileceğiniz gibi sadece pastırmalı veya sadece pastırma ve yumurta ile de yapabilirsiniz. Eğer pastırmayı yumurta ile yapacak olursanız pidenin içerisine biraz tereyağı sürdükten sonra pastırmayı ekleyip fırına sürün. Hamur tam pişmeden, pastırmalar hafif kızardıktan sonra pideyi çıkarın ve yumurtaları kırın. Fırına sürmeden pidenin her tarafına tereyağı sürün ki pideniz kurumasın. Sonrasında fırına sürüp beş dakika bekleyin ve soğumadan servis edin.

6-    Pastırmalı Su Böreği

 Pastırma ile yapılacak hamur işlerinin en özgünü kuşkusuz pastırmalı su böreğidir. Böreğin Hamurunu dinlenmeye aldıktan sonra isteğe göre eklemek istiyorsanız ıspanakları yıkayın. Yıkanan ıspanakları pişirdikten sonra süzgeçte süzün. Bir tavada tereyağını eritin ve sür ile yumurtayı içerisine ilave edin. Dinlenen hamurlarınızı haşladıktan sonra soğuk suyun içerisine bırakın. Hamurları tepsiye diztikten sonra ortasına ıspanak, pastırma ve harçtan oluşan karışımınızı ekleyip üstünü hamurla kapatın. İyice kızartın.

Etiketler: